Η παραδοσιακή συνταγή του παππού για καλό ελληνικό καφέ

Η παραδοσιακή συνταγή του παππού για καλό ελληνικό καφέ

Εάν έχεις βρεθεί ποτέ στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά της ιστορικής αγοράς της πόλης, εκεί κοντά στην πλατεία Κοτζιά, αποκλείεται να μη σε έχει παρασύρει η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ελληνικού καφέ.
Ανάμεσα στα παλιά και παραδοσιακά καταστήματα της περιοχής, βρίσκεται και ένα από τα αρχαιότερα καφεκοπτεία της Αθήνας.

Ο ελληνικός καφές είναι στενά συνδεδεμένος με την ιστορία του καφεκοπτείου Ριζόπουλος. Από το 1901, όταν ο Ανδρέας Ριζόπουλος ξεκινά να αλέθει κόκκους καφέ με έναν μικρό χειροκίνητο μύλο και να πουλάει τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ στους περαστικούς και τους θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων της εποχής, μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή συνταγή του ελληνικού καφέ συνεχίζεται να χρησιμοποιείται αναλλοίωτη. Φυσικά, σήμερα χρησιμοποιούμε ένα αρκετά μεγαλύτερο, παραδοσιακό μηχάνημα καβουρδίσματος, όπου ο ωμός καφές σιγοψήνεται και απελευθερώνει τα μοναδικά του αρώματα.

Δεν θα σου αποκαλύψω την μυστική οικογενειακή συνταγή, καθώς αυτή είναι το απόσταγμα της εμπειρίας και της παράδοσης τριών γενεών της οικογένειας Ριζόπουλος. Θα σου εξηγήσω όμως όσα χρειάζεται να ξέρεις για τον καλό ελληνικό καφέ, την προέλευσή του και όσα “ευθύνονται” για την μοναδική γεύση και τα πλούσια αρώματα που απολαμβάνουν οι πελάτες μας εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Χαρμάνια ελληνικού καφέ

Το παραδοσιακό μας χαρμάνι αποτελεί σημείο συνάντησης δύο ηπείρων, εκεί που τα αρώματα και οι γεύσεις της Βραζιλίας και της Ινδίας βρίσκονται και αναμιγνύονται στις κατάλληλες αναλογίες. Δεν μιλάω για άλλες από τις γνωστές σε πολλούς ποικιλίες του βραζιλιάνικου καφέ Arabica και του ινδικού Robusta. Η τελευταία είναι εκείνη που δημιουργεί το πλούσιο καϊμάκι, ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του καλού ελληνικού καφέ.

Η ποιότητα των κόκκων που παράγει ένα δέντρο καφέ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής, όπως για παράδειγμα η υγρασία και οι βροχοπτώσεις. Ο καφές Arabica, για παράδειγμα, συνήθως καλλιεργείται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, που μπορεί να φτάσουν και τα 2,800 μέτρα, ενώ χρειάζεται γύρω στα 1-1.5 μέτρα βροχής κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, το φυτό του καφέ είναι πολύ ευάλωτο στις μεταβολές. Είναι ανθεκτικό σε ακραίες καταστάσεις, όμως η απόδοσή του θα επηρεαστεί κατά πολύ.
Αντιθέτως , η ποικιλία του καφέ Robusta, η οποία καλλιεργείται σε χαμηλότερα υψόμετρα, είναι πολύ ανθεκτική στις καιρικές και κλιματικές αλλαγές, καθώς και στις ασθένειες.

Ο καφές Arabica έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες ως η πιο εκλεκτή ποικιλία καφέ, αυτή που προσδίδει στον καθημερινό σου καφέ την διακριτική οξύτητα και την γλυκιά και γεμάτη γεύση που τον διακρίνουν. Ο καφές Robusta, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη, φέρνει μια πιο πικρή επίγευση στο μείγμα του ελληνικού καφέ.

Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, αφού το πάντρεμα των δύο προσφέρει την ιδανική ισορροπία στην γεύση του ελληνικού καφέ, που φτάνει στο φλιτζάνι σου γεμάτος αρώματα και με το τέλειο καϊμάκι.