Κακάο - Η τροφή των θεών στο φλιτζάνι σου | Καφές Ριζόπουλος

Κακάο – Η τροφή των θεών στο φλιτζάνι σου

κακάο σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες και πιο γλυκές διατροφικές «αδυναμίες» για τους περισσότερους από εμάς. Γνωρίζεις όμως, ότι εκτός από μια μικρή «παρασπονδία»” στη διατροφή σου, είναι και μία τροφή με πολύ σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό; Μάλιστα, το κακάο σοκολάτα συχνά χαρακτηρίζεται από κάποιους διατροφολόγους ως «υπερτροφή», σίγουρα όμως αποτελεί μια θεϊκή, τόσο γευστικά όσο και σημειολογικά, τροφή.

Προέλευση – Ιστορία

Το κακάο παράγεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 10 μέτρα ύψος, ενώ παράγει μόλις 20-30 καρπούς. Η επίσημη ονομασία του φυτού είναι Theobroma cacao, το οποίο μεταφράζεται «θεοβρώμα» και σημαίνει η τροφή των θεών. Μάλιστα, το κακάο ανακαλύφθηκε από τους Αζτέκους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι είναι η τροφή των θεών, την οποία έκλεψε ο Κετζαλκόατλ (https://el.wikipedia.org/wiki/Κετζαλκόατλ) και την έδωσε στους ανθρώπους.

Οι Αζτέκοι συνήθιζαν να απολαμβάνουν το κακάο θρυμματίζοντας τους σπόρους και ανακατεύοντάς τους με βανίλια, καλαμπόκι, μπαχαρικά και κόκκινη καυτερή πιπεριά. Στη συνέχεια, διέλυαν το μείγμα σε βραστό νερό και έπιναν το «Choclatl», το «πικρό νερό», ένα ρόφημα δροσιστικό και παράλληλα πλούσιο σε θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι σπόροι του κακάο έφτασαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, από Ισπανούς εξερευνητές. Στην Ευρώπη η επεξεργασία των σπόρων πριν την κατανάλωσή τους γίνεται με διαφορετικό τρόπο, προσθέτοντας κυρίως γλυκαντικές ουσίες. Έτσι η σοκολάτα και το κακάο έγιναν πολύ σύντομα δημοφιλή τόσο στις βασιλικές Αυλές όσο και στο λαό.

Τον 18ο αιώνα, οι Ολλανδοί παίρνουν τα ηνία από τους Ισπανούς και το Άμστερνταμ μετατρέπεται στο διεθνές «λιμάνι του κακάο», καθώς στη χώρα θεμελιώνεται μια ισχυρή σοκολατοβιομηχανία  με πρωτοπόρο τον Ολλανδό χημικό τροφίμων Coenraad Johannes van Houten .

Ο καρπός  – Παραγωγή Κακάο

Οι καρποί του κακαόδεντρου χρειάζονται 4 μήνες να ωριμάσουν για να συλλεγούν. Έπειτα αφαιρούνται οι σπόροι, και αφού ζυμωθούν για 3 – 6 μέρες, αφήνονται να στεγνώσουν στον ήλιο για άλλες 7 – 10 ημέρες. Τέλος, συσκευάζονται σε τσουβάλια και προωθούνται στα εργοστάσια.

Τα κακαόδεντρα ευδοκιμούν σε θερμά κλίματα γύρω από τον Ισημερινό και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση: Δυτική Αφρική, Κεντρική και Νότια Αμερική, Ασία, Ωκεανία. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής όμως, περίπου το 60%, είναι αφρικανικής προέλευσης και παράγεται κυρίως σε μικρά αγροκτήματα και συνεταιρισμούς.

Διατροφική αξία του κακάο σοκολάτα

Η γλυκιά αυτή τροφή των θεών είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και έχει σημαντική διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν για το κακάο ότι είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σε ένα και μόνο προϊόν. Τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή συστατικά και οι φαινόλες που βρίσκονται στο κακάο συμβάλλουν στην πρόληψη της «κακής» χοληστερίνης, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, και προφυλάσσουν το γενετικό υλικό των κυττάρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, βρέθηκε ότι το κακάο έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με το  πράσινο τσάι και τριπλάσια σε σχέση με το κόκκινο κρασί. Μην διστάσεις λοιπόν να εντάξεις στην διατροφή σου την τροφή των θεών με τη βελούδινη υφή, την πλούσια γεύση, και το υπέροχο άρωμα, ως ρόφημα ή άλλου είδους γλυκό «πειρασμό».

Ετοίμασε το τέλειο ρόφημα κακάο στο σπίτι!

κακάο σοκολάτα συνταγή

Σε μία μεγάλη κούπα (ή μπρίκι) βάλε γάλα μέχρι να είναι περίπου 3/4 γεμάτη και πρόσθεσε 2 κουταλάκια του γλυκού κακάο μαγειρικής και 3-4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά με ένα κουτάλι, προσπαθώντας να “σπας” τους σβώλους κακάο στα τοιχώματα της κούπας. Μη φοβάσαι αν κάποιοι σβώλοι παραμείνουν, θα λιώσουν καθώς θα ζεσταίνεται το γάλα. Αν χρησιμοποίησες κούπα, φρόντισε να ζεστάνεις το γάλα μέχρι την επιθυμητή θερμοκρασία.

Δοκίμασε να δώσεις μια πιο πικάντικη νότα στο ρόφημά σου προσθέτοντας καστανή ζάχαρη, λίγη κανέλα και ελάχιστο πιπέρι καγιέν ή λίγο ginger, εάν το προτιμάς. Εάν θέλεις να αποφύγεις το γάλα, δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή φουντουκιού, πρόσθεσε 2 κουταλάκια του γλυκού κακάο μαγειρικής και 2-4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου. Τόλμησε να προσθέσεις στην κούπα σου ένα σφηνάκι από το αγαπημένο σου ρούμι ή λικέρ.

Μην φοβηθείς να πειραματιστείς προσθέτοντας τις αγαπημένες σου γεύσεις στις κατάλληλες δοσολογίες ανάλογα με το γούστο και τη διάθεσή σου για ένα ιδανικό αποτέλεσμα και καλή απόλαυση!