Ντεκαφεϊνέ - Καφές χωρίς Kαφεΐνη - ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΦΕΣ 1901

Καφές χωρίς καφεΐνη – decaf

Ιανουάριος, 2018

Ο καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) είναι η ιδανική λύση όταν είσαι αναγκασμένος να στερηθείς τον καφέ σου για λόγους υγείας ή απλώς επειδή είναι περασμένη η ώρα. Αν αναρωτιέσαι από πού προέρχεται και πώς φτάνει στο φλιτζάνι σου το πλούσιο άρωμα και η εκλεκτή γεύση του αγαπημένου σου καφέ, χωρίς όμως την διεγερτική δράση της καφεΐνης (decaf), ήρθε η ώρα να το μάθεις.

Τρόποι/Διαδικασίες αφαίρεσης της καφεϊνης  (αποκαφεϊνοποίησης)

Η αναζήτηση τρόπων εξάλειψης της καφεΐνης από τους κόκκους του καφέ είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τους πρωτοπόρους της αποκαφεϊνοποίησης ήταν ο Ludwig Raselius, ο οποίος πρότεινε την χρήση ατμού για να κάνει τους κόκκους πορώδεις, και ανέπτυξε το πρώτο σύστημα αποκαφεϊνοποίησης που χρησιμοποιούσε οργανικούς διαλύτες. Από τότε, οι τεχνικές εξάλειψης καφεΐνης έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Σήμερα, η καφεΐνη αφαιρείται από τον πράσινο (μη καβουρδισμένο) καφέ με μία από τις τρεις πιο διαδεδομένες διαδικασίες.

  1. Η πρώτη και συνηθέστερη μέθοδος περιλαμβάνει το μούλιασμα των πράσινων κόκκων του καφέ σε καυτό νερό και στη συνέχεια τη χρήση κάποιου διαλύτη για να αφαιρεθεί η καφεΐνη (decaf).
  2. Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η ακόλουθη: αρχικά, οι κόκκοι του καφέ αφήνονται σε ατμό, αντί να μουλιάζουν στο νερό, και στη συνέχεια ξεπλένονται με διαλύτες – όπως οξικό αιθυλεστέρα. Μπορεί η χημική ονομασία του να σε τρομάζει, ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι μια ουσία που υπάρχει σε φυσική μορφή σε φρούτα και λαχανικά και συμβάλει σημαντικά στο να αφαιρεθεί η καφεΐνη από τους κόκκους καφέ. Τέλος, ο καφές τοποθετείται και πάλι στον ατμό.
  3. Η αφαίρεση της μέγιστης ποσότητας καφεΐνης (έως και 98%) επιτυγχάνεται με μια άλλη μέθοδο, γνωστή ως «Swiss Water Process», η οποία χρησιμοποιεί φίλτρα ενεργού άνθρακα σε συνδυασμό με διαλύτες.

Έτσι λοιπόν προκύπτει ένας καφές, με όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ, απαλλαγμένο από καφεΐνη και ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή.

Ευεργετικές ιδιότητες του καφέ χωρίς καφεΐνη

Σίγουρα γνωρίζεις αρκετά καλά τα οφέλη του καφέ για τον οργανισμό. Μάλιστα οι θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και ανοσοποιητικές δράσεις του είναι κάποιοι από του λόγους που επιλέγεις να τον προσθέσεις στην καθημερινή διατροφή σου.

Σε αντίθεση με τα υποκατάστατα του καφέ που προέρχονται από άλλους καρπούς, ο καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) δεν στερείται ούτε γεύσης άλλα ούτε και θρεπτικών ουσιών, από τον κανονικό καφέ, καθώς τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ αποδίδονται στα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει, και όχι στην καφεΐνη. Συνεπώς, ο καφές ντεκαφεϊνέ (decaf) διατηρεί την ευεργετική δράση του αναλλοίωτη, ενώ σε συνδυασμό με τη σχεδόν μηδενική θερμιδική του αξία, αποτελεί ιδανικό σύντροφο για κάθε ώρα της ημέρας.

Ποια είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση καφεΐνης;

Η ανεκτικότητα της καφεΐνης διαφέρει για τον καθένα από εμας, αφού εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, αλλά και τον τρόπο ζωής. Σε γενικές γραμμές, η μέγιστη ποσότητα ανέρχεται περίπου σε 300mg- 400mg καφεΐνης ανά ημέρα. Σε αυτή την δόση συμπεριλαμβάνονται όλα τα καφεϊνούχα ροφήματα, ποτά, αλλά και τροφές. Για να σχηματίσεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και σε ποια τροφιμα και ροφήματα αυτή κρύβεται, ορίστε μερικά παραδείγματα, που θα σε βοηθήσουν:

  • Ένα μέτριο φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει 80-170mg καφεϊνης
  • στιγμιαίος καφές περιέχει 80-100mg καφεϊνης
  • ο μονός ελληνικός περιέχει περίπου 40mg
  • το τσάι περιέχει 25-100mg,
  • τα αναψυκτικά τύπου Coca Cola περιέχουν 25-40mg,
  • το κακάο περιέχει 2 – 20mg καφεϊνης.

Το μέλλον του ντεκαφεϊνέ

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία, η καφεΐνη είναι λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και λιγότερη από 0,3% στον στιγμιαίο καφέ. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει να εργάζονται για την αναπαραγωγή φυτών καφέ που θα έχουν μέχρι και 98% λιγότερη καφεΐνη, χωρίς την ανάγκη επεξεργασίας του φυτού μετά την συλλογή του. Ωστόσο, φαίνεται πως η παραγωγή αυτών των φυτών θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα μέχρι να διατεθεί στην αγορά. Μέχρι τότε μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον αγαπημένο μας καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).

Στο καφεκοπτείο μας, θα βρεις όποιο καφέ προτιμάς ελληνικό, φίλτρου ή espresso με ή χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), για να μη χρειαστεί να στερηθείς την αγαπημένη σου γευστική συντροφιά.