Υποκατάστατα καφέ

Υποκατάστατα καφέ

Όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή μας, η υπερβολή στην κατανάλωση του καφέ έχει αρνητικές συνέπειες.

Καφές και Υγεία

Ίσως να έχεις βιώσει κι εσύ κάποιες από αυτές στην καθημερινότητά σου, όπως νευρικότητα, αϋπνία ή υπερδιέγερση.
Ίσως πάλι λόγοι υγείας σου έχουν επιβάλει να μείνεις μακρυά από τον αγαπημένο σου καφέ. Σε αρκετές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη, συστήνεται στους ασθενείς η μείωση κατανάλωσης καφεΐνης ή ακόμη να “κόψουν” εντελώς τον καφέ.

Αν αποφάσισες να περιορίσεις την κατανάλωση καφέ, είτε για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου είτε για λόγους υγείας, μάλλον έχεις αρχίσει ήδη να σκέφτεσαι εναλλακτικές προτάσεις για να αντικαταστήσεις την καθημερινή σου συνήθεια.

Τα Υποκατάστατα του Καφέ

Το πράσινο τσάι, το χαμομήλι και άλλα φυτικά προϊόντα είναι πάντα μια καλή λύση, που όμως δεν αντικαθιστά την ευχάριστη γεύση και το πλούσιο μοναδικό άρωμα του καφέ. Για να μην χρειαστεί να στερηθείς την καθημερινή σου γευστική απόλαυση, εμείς σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τα υποκατάστατα καφέ που θα βρεις στο καφεκοπτείο μας. Παρασκευάζονται από κριθάρι και από ρεβύθι, δεν περιέχουν καθόλου καφεΐνη, ωστόσο μιμούνται τέλεια την γεύση του καφέ με την προσθήκη φυτικών συστατικών, όπως σύκα, ρίζα τσίκορι, στάρι, χαρούπι, παντζάρι, σίκαλη, βελανίδι, ρεβίθι και μελάσα.

Το κριθάρι και το ρεβύθι είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν από τότε ως ροφήματα με θεραπευτικούς σκοπούς.
Το κριθάρι αποτελούσε την βάση της διατροφής των Σπαρτιατών, θεωρείται αντιοξειδωτικό, διουρητικό και αναζωογονητικό ρόφημα. Βοηθά στην ελάττωση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες B3, Β6, ασβέστιο, πρωτεΐνες και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, θείο και φωσφορικό οξύ.

Το ρόφημα από ρεβύθι κάνει την εμφάνιση του την εποχή του Ομήρου, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου και την εισαγωγή του καφέ στην Ελλάδα αρχίζει να εξαφανίζεται μέχρι την περίοδο της κατοχής, οπότε και επανέρχεται για να αντικαταστήσει τον καφέ, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν δυσεύρετο είδος πολυτελείας. Το ρεβύθι αποτελεί πολύτιμη πηγή ενέργειας και βιταμινών: θεωρείται αφροδισιακό, διουρητικό ρόφημα, πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, C.

Τρόπος προετοιμασίας
Πρόσθεσε όση ζάχαρη ή γάλα θέλεις και απόλαυσε ένα ξεχωριστό και απόλυτα υγιεινό ρόφημα χωρίς διεγερτικές και χημικές ουσίες.

Να διατηρείται σε δροσερό και στεγνό μέρος.